9 redenen waarom je zo snel mogelijk basilicum aan je tuin wilt toevoegen

Als je je achtertuin aan het plannen bent, overweeg dan om basilicum aan de lijst toe te voegen. Met een paar planten of een hele rij van dit weelderige, groene kruid zullen je tuin en huis bruisen van de mogelijkheden. Deze plant heeft niet alleen geneeskrachtige eigenschappen en smaakt geweldig in de keuken, maar is ook goed voor de gezondheid van je tuin, omdat het helpt ongedierte te bestrijden en nuttige insecten aantrekt.

As part of the mint family, basil has an earthy flavor and a refreshing aroma that can call to certain species and work as a deterrent for others. However, the taste and appearance can vary slightly based on the type of plant. Common varieties include sweet basil, which is most commonly used for cooking, lemon basil, with a citrusy flavor, and Thai basil which has a slightly more licorice taste. Purple basil is also frequently available at nurseries and farmer’s markets.

Basilicum gedijt goed bij warm weer, wat betekent dat zolang de temperatuur boven de 50 graden blijft, deze planten niet al te veel zorg of dure groeimeststoffen nodig hebben. Je hoeft basilicum alleen water te geven als de grond droog wordt of als de blaadjes beginnen te verwelken. De voordelen van het kweken van basilicum zijn eindeloos en je hebt geen ingewikkelde achtergrond in tuinieren nodig om deze plant te laten gedijen. Bekijk deze 9 redenen om zo snel mogelijk basilicum in je tuin te zetten.

Een belangrijke reden om dit huishoudkruid in je tuin te planten is dat het niet alleen een veelzijdig element in de keuken is, maar ook goed is voor de bijen. Bijen en andere bestuivende insecten zijn verantwoordelijk voor de groei van verschillende planten waar mensen op vertrouwen als voedselbron, zoals appels, avocado’s, suikerriet, aardbeien en nog veel meer. Het aantal bestuivers is de afgelopen jaren echter afgenomen, wat te wijten is aan parasieten, pesticiden en verlies van natuurlijke habitat. Door bijen van deze plant te laten smullen, kunnen ze gevaarlijke parasieten bestrijden die bijdragen aan hun achteruitgang.

Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde basilicumvariëteiten, zoals African Blue Basilicum, nog meer voordeel opleveren voor bestuivers dan zoete basilicum. Deze soort groeit uit tot een prachtige, volle plant met donkerpaarsblauwe bladeren en bloemen waar allerlei soorten bestuivers op afkomen. De nectar en het stuifmeel zijn erg aantrekkelijk en vormen een voedzame habitat voor bijen in je tuin. Basilicum kweken voor bijen is een iets ander proces dan basilicum oogsten voor de keuken. De bijen worden aangetrokken door de bloemen, die het stuifmeel bevatten, en dit betekent dat de basilicum warme temperaturen nodig heeft die de plant het signaal geven om zaden te produceren. De meeste tuiniers snoeien hun basilicumplanten regelmatig om bloei te voorkomen, omdat dit de groei van nieuwe bladeren kan vertragen. Om de bijen te helpen, kun je een paar extra planten planten die moeten bloeien en deze niet snoeien.

Basilicum vermeerderen is eenvoudig met een schaar en een bakje water. De beste tijd om te stekken van je basilicum is nadat je plant ongeveer 5-6 centimeter is gegroeid en gestaag nieuwe bladeren produceert. Knip met een scherpe schaar of tuinschaar een stuk van de stengel af dat 2-3 centimeter lang is. De beste plek om te knippen is net boven twee nieuwe bladeren, die je eraf trekt. Plaats de stengels in ongeveer een centimeter schoon, gefilterd water in een bak die niet lekt. Heldere bakken werken het beste, omdat het zonlicht de stengels en wortels kan bereiken terwijl ze groeien. Binnen een paar dagen zullen er een paar spichtige wortels in het water groeien. Zodra er een stevige groep wortels is gegroeid, kun je de nieuwe plant overplanten in zeer vochtige grond, in de grond of in een pot, en genieten van een overvloed aan basilicum.

Als je achtertuin niet alleen een hobby is, maar ook een manier om je gezin te voeden of te besparen op dure boodschappen, dan is basilicum een echte aanrader. Verse basilicum groeit misschien niet het hele jaar door in jouw klimaat, maar het kruid is heel eenvoudig te bewaren, wat betekent dat je ongeacht het weer kunt genieten van de licht muntachtige, aardse smaak. 

Zoete basilicum, citroenbasilicum en kaneelbasilicum zijn uitstekende opties als je van plan bent om te consumeren wat je in je tuin kweekt. Deze soorten hebben de beste smaak om mee te koken en slechts een paar planten kunnen in korte tijd een grote hoeveelheid basilicum produceren. De truc om je basilicum te bewaren is om het vroeg in de ochtend te oogsten als de blaadjes sappig zijn. Knijp de grotere blaadjes af waar ze bij de stengel komen. Dit stimuleert de groei van meer blaadjes en beschadigt de plant niet. Let goed op de stengels van je planten. Als ze hard worden en er houtachtig uitzien, dan kan de basilicum een bittere smaak hebben en misschien over zijn hoogtepunt heen zijn;

Na het oogsten van basilicum kun je de blaadjes 3-4 dagen drogen of in de oven, voordat je ze verkruimelt tot een fijne textuur. Er zijn veel mogelijkheden om basilicum in te vriezen, door de hele blaadjes in een luchtdichte zak te doen of door basilicum in blokjes olijfolie in te vriezen om te gebruiken bij het koken.

Basilicum is misschien niet de eerste plant waar je aan denkt als je een bloementuin aanlegt, maar het is er wel een die je niet over het hoofd wilt zien. Basilicum is steeds populairder geworden in bloemstukken in potten, vooral buiten restaurants waar een paar takjes goed van pas kunnen komen. Als basilicum goed gesnoeid wordt, kan het een levendige struik worden die niet alleen een prachtige kleur groen heeft, maar ook een pot opvult. Basilicum is echter ook een uitstekende optie voor je tuin omdat het bundels tere witte en paarse bloemen produceert die er prachtig uitzien in je moestuin, rond je patio of verspreid door je bloementuin.

Ook het planten van basilicum als sierplant in de tuin levert prachtige resultaten op. Voor een meer decoratieve basilicumvariëteit kun je overwegen om African Blue basilicum te planten. Alleen de bladeren zijn al diep paars en groen en je kunt verwachten dat er lange stelen met paarse bloemen omhoog schieten als het weer zijn piekhitte bereikt. Naast bijen zijn deze bloemen ook geliefd bij vlinders. Citroenbasilicumplanten hebben meer kans om kleine witte bloemen te laten groeien die niet alleen mooi staan in je tuin, maar ook een uitstekende garnering zijn in je ijsthee of cocktail. Zoete basilicum, de meest voorkomende basilicum, heeft vaak kleine witte bloemen die verschijnen als de temperatuur stijgt. Om ervoor te zorgen dat je basilicumplant bloemen produceert in je tuin, moet je de bladeren en stengels niet snoeien.

Wat is er lekkerder dan een frisse salade met basilicum en rijpe tomaten? Niets is zo vers als deze combinatie. Deze combinatie is een no-brainer omdat het kweken van basilicum in de buurt van je tomatenplanten de groei van de vruchten kan verbeteren en mogelijk zelfs de smaak kan verbeteren. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat het planten van basilicum naast of tussen je tomatenplanten de algehele gezondheid van de tomaten enorm kan bevorderen. In één onderzoek bleek dat na vijf maanden bepaalde eigenschappen die bekend staan als allelopathische stoffen in basilicum een vergelijkbaar effect hadden als meststof op de tomatenplanten. De vruchten werden groter door de toevoeging van basilicum en de kiemkracht was sneller. Tot slot leken de wortels sterker en groter wanneer basilicum aanwezig was.

Deze truc is eenvoudig toe te passen in je tuin omdat basilicum en tomaten dezelfde groeiomstandigheden nodig hebben om goed te gedijen. Beide plantensoorten hebben warme temperaturen nodig, boven de 50 en tot 80 graden. Ze gedijen ook goed in de volle zon, verdragen schaduw niet goed en doen het het beste met vochtige maar goed doorlatende grond die regelmatig water krijgt. Het wordt aanbevolen om basilicumplanten in een rij naast tomatenplanten te zetten. Je kunt groepjes basilicum tussen de tomaten zetten, maar zorg wel voor voldoende ruimte. Bepaalde tomatensoorten kunnen uitgroeien tot grote planten die basilicum kunnen overschaduwen en het zonlicht blokkeren dat nodig is om goed te gedijen. Er wordt ook aangenomen dat basilicum bepaalde insecten kan afschrikken die een last kunnen zijn voor gezonde tomatenplanten.

Je vermoedt misschien niet dat je tuin een bron is die vliegen aantrekt, maar ze kunnen worden aangetrokken door meststoffen, composthopen en rottend materiaal. Het laatste wat je wilt terwijl je geniet van je mooie tuin is een vliegenprobleem. Een manier om dit te voorkomen is door basilicum in je tuin te planten, en zelfs in potten rond je buitenruimtes en binnen. Basilicum heeft een aards, uitgesproken aroma, dat merkbaar is tijdens het koken, en die geur is woedend op vervelende vliegen en houdt ze effectief op afstand. Basilicumplanten bevatten van nature citronellol, dat bekend staat om zijn insectenwerende eigenschappen. Gewoon basilicum in je tuin planten kan helpen om vliegen op afstand te houden, vooral in gebieden waar je gewassen of compost hebt.

Hoewel de aanwezigheid van basilicum vliegen kan afschrikken, is de beste manier om van deze plant te profiteren het versterken van de geur. Je kunt proberen een paar basilicumblaadjes af te breken om in je zak te stoppen als je in de tuin bent of probeer ze tussen je vingers en over je huid te wrijven. Als je een groot vliegenprobleem hebt, kun je verse basilicumblaadjes gebruiken om een natuurlijk insectenwerend middel te maken dat je zowel buiten als in huis kunt gebruiken. Het verjagen van vliegen en fruitvliegjes is een veelgebruikte toepassing van essentiële oliën van basilicum. Tot slot kun je de blaadjes fijnmalen en rond je vuilnisbakken leggen of op plekken waar vliegen vaak samenkomen. De geur blijft misschien niet lang hangen, maar het is een natuurlijke manier om zoemende vliegen af te schrikken.

Basilicum is een kruid dat bekend staat om zijn culinaire toepassingen in veel verschillende soorten gerechten over de hele wereld. Wat veel tuiniers echter niet weten, is dat basilicum ook een uitstekend wespenbestrijdingsmiddel kan zijn. Dit is nog maar een van de vele redenen waarom je zo snel mogelijk basilicum in je tuin wilt zetten.

Basilicum bevat een bestanddeel genaamd eugenol, dat verantwoordelijk is voor de kruidige, sterke geur van basilicum. De eugenololie is ook verantwoordelijk voor het afweren van wespen. Het is bekend dat de aanwezigheid van eugenol olie wespen op afstand houdt en sprays met dit ingrediënt worden ook gebruikt om wespennesten te behandelen. Wanneer wespen in contact komen met deze olie, worden hun zintuigen verward, waardoor ze hun nest of prooi moeilijk kunnen vinden. In de afgelopen jaren zijn meer prominente vormen van eugenol olie gebruikt voor ongediertebestrijding in huizen en het zou het antwoord kunnen zijn op meer natuurlijke insectenwerende middelen die geen agressieve en gevaarlijke chemicaliën bevatten. Het planten van basilicum in je tuin en rond de fundering van je huis kan helpen om wespen te ontmoedigen om hun kamp op te slaan op plekken waar ze overlast kunnen veroorzaken.

Basilicum is ook goed voor je tuin omdat het bepaalde soorten insecten aantrekt die zich richten op ongewenst ongedierte dat schadelijk kan zijn voor je planten. Dit is nog een stap in het gezelschapsplantproces. Deze techniek wordt al eeuwenlang gebruikt en bestaat uit het combineren van planten om hun potentieel te maximaliseren. Dit trucje is nauwelijks extra werk, want je zult de basilicum opgebruiken terwijl hij groeit.

Bepaalde soorten basilicum trekken een insect aan dat Bidsprinkhaan wordt genoemd, vooral Afrikaans Blauw basilicum. Bidsprinkhanen worden niet per se aangetrokken door de basilicumbladeren, omdat het carnivoren zijn. Ze worden eerder aangetrokken door de bijen en andere bestuivers die zich tegoed doen aan de bloemen en het stuifmeel. De bidsprinkhaan zal echter wel naar je tuin komen als deze een stevige voedselvoorraad biedt. Een mooi uitgebalanceerde tuin zorgt voor een mini-ecosysteem waarin basilicum kevers, insecten en bidsprinkhanen aantrekt. Het roofdier eet dan ander ongedierte op en houdt je tuin in bloei.

Voor een tuin die deze truc ondersteunt, plant je een paar Afrikaanse blauwe basilicumplanten verspreid over je perceel. Afrikaanse blauwe basilicum zal een overvloed aan bloesems produceren, maar zoete basilicum en citroenbasilicum zullen uiteindelijk zaad gaan vormen en ook deze beestjes aantrekken. Als je een evenwichtige tuin wilt, kun je overwegen om een paar basilicumplanten vroeg in het seizoen te laten uitlopen om de insecten tevreden te stellen.

Tot slot blijkt dit veelzijdige kruid nog een andere, even essentiële rol te hebben, namelijk slakken afleiden van het vernietigen van andere planten in je tuin. Het is goed gedocumenteerd dat slakken, veelvoorkomend ongedierte in tuinen, een voorliefde hebben voor basilicum. Deze aantrekkingskracht kan in je voordeel worden gebruikt om andere groenten in de tuin te behouden. Vooral omdat slakken erom bekend staan dat ze zich een weg banen door zowat alle bladeren van om het even welke plant. Het zijn geen kieskeurige eters en je tuin heeft genoeg donkere, vochtige plekken om zich te verstoppen, waardoor ze de perfecte omgeving hebben om te gedijen en te smullen.

Deze vervelende naaktslakken worden vooral aangetrokken door basilicumplanten. Ze vinden het heerlijk om zich een weg te knagen door veel bladeren, wat stress kan veroorzaken bij de planten en ervoor kan zorgen dat de groei vertraagt, of uiteindelijk de planten doodt. Door een paar basilicumplanten te planten op plekken die extra vochtig blijven, kun je je andere groenten intact houden. Bepaalde naaktslakken hebben een zwak voor het kruid en zullen, wanneer ze aanwezig zijn, ervoor kiezen om zich tegoed te doen aan de basilicum in plaats van aan de andere groenten. Dit betekent dat het planten van basilicum naast andere gewassen die gevoelig zijn voor slakkenschade, zoals tomaten en aardbeien, de kans op succes in je tuin aanzienlijk kan vergroten.

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)