De veelgemaakte fout in het onderhoud die uw gazon de das omdoet tijdens de koude wintermaanden

Als je je gazon klaarmaakt voor de wintermaanden, het gras misschien nog een laatste keer maait en de bladeren opharkt, maak je gemakkelijk een eenvoudige maar schadelijke fout. Dat is buitenmeubilair, groter speelgoed of andere voorwerpen op het gazon laten staan. Zodra de eerste sneeuw valt of het koud wordt, sluimert het gras en alles wat erop blijft liggen, beperkt het vermogen van het gazon om gezond te blijven;

Je weet misschien dat grote stapels bladeren of ander organisch materiaal het gazon ook beschadigen. Dat komt omdat het zonlicht wordt verhinderd om het gebied droog en helder te houden, terwijl het ook de ideale plek creëert voor schimmel en meeldauw om te groeien. Hetzelfde geldt voor buitenmeubilair en alle andere dingen in je tuin, zoals stukken hout, speelgoed voor de kinderen, kinderbadjes, grote stenen en landschapsdecoratie. Als je die voorwerpen nu niet verwijdert, moet je het gras in de lente herstellen en dat is meestal moeilijker te doen (en soms duurder als het om een groot stuk gaat) dan het probleem gewoon te voorkomen. Het is nooit ideaal om buitenmeubilair op gras te plaatsen, maar tegen de winter is het nog problematischer.

Jouw gras kan het aan om de hele lente, zomer en herfst te worden belopen en bespeeld. Tijdens de wintermaanden gaan de meeste grassoorten in rust om energie te sparen. Als je op om het even welk moment van het jaar voorwerpen op je gazon legt, verhinder je de toegang tot zonlicht en lucht, die beide essentieel zijn voor de grassprieten. Het duurt slechts een paar dagen voordat voorwerpen op een gazon schade aanrichten, wat vaak leidt tot vergeling van het gras voordat het afsterft. Het gras kan ook uitdunnen wanneer het te beschadigd raakt om de winter te overleven. Hierdoor komt er ruimte vrij in het gazon waar andere vervelende problemen, zoals mos en onkruid, kunnen binnendringen.

Stel je het gewicht van een meubelstuk voor dat gedurende een bepaalde tijd op het gras drukt. Er kan geen licht binnenkomen om de grassprieten te voeden. Er is ook geen luchtstroom door het gebied om het droog genoeg te houden zodat er geen schimmel kan groeien. Ook kan er zich sneeuwschimmel ontwikkelen, een soort schimmelziekte. Dit belast het gras, waardoor het risico op vergeling en afsterven toeneemt.

Elk type buitenmeubilair dat het gras bedekt en weinig tot geen ruimte laat tussen het gras en het object, is op elk moment van het jaar problematisch en zal in de wintermaanden waarschijnlijk leiden tot aanzienlijke schade aan het gras. Hieronder vallen alle soorten meubilair met grotere poten, matten of tapijten, niet-permanente barrières, zoals uw vuurplaats, en zeer laag bij de grond staande tafels. Als je gazonornamenten hebt die je volgend jaar niet op dezelfde plek wilt houden, moet je ze verwijderen. Verwijder ook losse stukken hout of boomtakken, speelgoed van uw kinderen of huisdieren en stapels bladeren of organisch materiaal.

Als het mogelijk is, verwijder dan al deze spullen en leg ze op het terras, in de schuur of op een plek zonder gras. Als je spullen al een tijdje op je gazon liggen, is dit de beste kans om eventuele schade te herstellen voordat je de wintermaanden ingaat. Hark na het verwijderen van de spullen het nog aanwezige gras op en maak het los. Verwijder ook het riet op het gazon, zodat er meer lucht en licht dieper in de grond kan doordringen. Als je nog een paar weken hebt voordat de grond bevriest, kun je overwegen voedingsstoffen aan je gras toe te voegen om het te helpen herstellen voordat het koude weer het de wortels moeilijk maakt om te groeien en bloeien.

How To Know When It’s Time To Dethatch Your Lawn?

Een weelderig en gezond gazon is de trots van elke huiseigenaar, maar na verloop van tijd kan er zich een laag dood gras, wortels en afval ophopen, beter bekend als gazonvilt. Om je gazon gezond te houden, wil je dit verwijderen en de beste tijd om dit te doen is tijdens het actieve groeiseizoen van je gazon. Dit wordt verticuteren genoemd en het seizoen varieert afhankelijk van het type gras. Als je ervoor kiest om je gazon niet te verticuteren, vraag je er actief om dat je gazon niet zo gelukkig en ziekelijk wordt. Dat komt omdat opgestapeld gazonvilt een goede luchtstroom naar de bodem en de wortels kan verhinderen, de waterpenetratie kan belemmeren en de opname van voedingsstoffen kan verhinderen.

Je gazon neemt voornamelijk voedingsstoffen op via de wortels en een dikke, dode rietdeken werkt in feite als een verstikkende deken die elke beluchting van de bodem verhindert. Naast het bovengenoemde creëert al dat dode, bramenachtige organisch materiaal een knus en gezellig toevluchtsoord voor niet-zo-leuke insecten, ongedierte en schimmel- en bacteriële infecties die je groen flink kunnen beschadigen.

Het is een vrij eenvoudig proces


Voor een klein gazon kunt u het eenvoudig verticuteren met een grasmaaier en een speciale verticuteerhark, die speciaal is ontworpen met scherpe, dicht bij elkaar geplaatste tanden om viltophoping te verwijderen. Je kunt een gewone hark proberen, maar die zal niet zo effectief zijn. Begin met je gazon iets korter te maaien dan normaal, zodat de verticuteerhark gemakkelijker door het vilt kan dringen. Gebruik je hark om de ophoping te verwijderen door hem in een achterwaartse beweging door het gras te trekken. De tanden van de hark steken in het dode materiaal en tillen het op, zodat je het uit het gazon kunt verwijderen.

Grotere gazons zijn een beetje vervelender en tijdrovender, dus als je te maken hebt met een grote hoeveelheid vierkante meters, kun je het beste overwegen om een verticale maaier of een powerhark te huren, ook wel bekend als een verticuteermachine. Voordat je aan de slag gaat met je verticuteermachine, volg je hetzelfde protocol als bij een kleiner gazon en maai je het kort. Stel de verticuteermachine in op ongeveer ¼ tot ½ inch boven het bodemniveau en duw hem dan over het gazon. De roterende messen van de machine trekken het vilt omhoog en spuwen het uit op het gazonoppervlak. Zodra u het vilt hebt verwijderd, kunt u het met de hand oprapen of harken, maar u wilt het op de juiste manier afvoeren door het te composteren of in de groenbak te gooien.

Niet overdrijven


D verticuteren biedt aanzienlijke voordelen voor uw gazon, maar het vereist zorgvuldige aandacht om mogelijke schade te voorkomen. De timing is belangrijk bij het verticuteren. Koel seizoensgrassen moeten worden verticuteerd tijdens hun actieve groei in het vroege voorjaar of het vroege najaar. Grassen van warme seizoenen daarentegen moeten in het late voorjaar worden verticuteerd. Overmatig verticuteren moet worden vermeden. Over het algemeen wordt aanbevolen om eens in de één tot drie jaar te verticuteren, afhankelijk van de mate van viltvorming. Bovendien is de vochtigheidsgraad van de grond cruciaal voor succesvol verticuteren, dus je kunt het beste de strijd aangaan wanneer de grond licht vochtig is en niet te nat of te droog.

Hoewel verticuteren op de lange termijn gunstig kan zijn, is het belangrijk om je voor te bereiden op het herstel van je gazon na het proces. Het verticuteren kan uw gazon tijdelijk onder stress zetten, dus zorg ervoor dat u het voldoende water geeft en overweeg om een uitgebalanceerde meststof toe te dienen om het gazon te ondersteunen terwijl het herstelt. Zoals altijd is het een goed idee om professionele hulp in te roepen als u niet zeker bent over verticuteren of als u een groot gazon hebt.

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)