Hoe aardappelen in zakken kweken

Aardappelen zijn leuk om te kweken. Ze hebben maar vier of vijf uur zon nodig, je kunt een redelijke oogst halen uit een pot ter grootte van een emmer (1 – 2 kg) en als je kinderen hebt, zul je veel plezier beleven aan het samen oogsten!

Wat voor pot?

Aardappelen doen het goed in zakken – levenslange zakken zijn ideaal – omdat je de zijkanten kunt oprollen terwijl ze groeien. Maar elke pot van emmerformaat of groter is goed (controleer alleen of er drainagegaten in zitten).  

 Bags for life zijn ideale bakken voor aardappelen. Rol de zijkanten op als ze groeien.

Wat voor soort aardappel?

„First Early“ en „Second Early“ aardappelen (zoals tuiniers ze noemen) zijn het beste in kleine ruimtes omdat ze het snelst rijpen (meestal klaar in 10 – 12 weken na het planten).  Ze geven je ook heerlijke nieuwe aardappelen, die vers geplukt geweldig smaken. Maar het is ook mogelijk om Hoofdgewasaardappelen te kweken. Deze hebben grotere potten nodig (idealiter 40 liter of meer) en het zal langer duren om te rijpen (ongeveer 15 weken of meer).

 Er is maar één pootaardappel nodig in een kleine emmer. Dit zijn verschillende variëteiten (meestal Earlies) – je kunt de oogst van elk van deze emmers zien op de foto bovenaan.

Hoe aardappelen kweken

  1. Voeg 20-30 cm potgrond toe aan de bodem van je pot. Aardappelen zijn niet al te kieskeurig en zullen meestal goed groeien in oude potgrond zolang je maar meststof toevoegt (een handvol bloedvis en botten of een andere algemene meststof is voldoende).
  2. Leg je pootaardappelen erop  (één pootaardappel in een emmer, twee of drie in een grote zak voor het leven, 4 in een 50 liter container), bedek ze dan met nog eens 15 cm compost.
  3. Zet ze op een zonnige plek. Ze hebben minstens vier uur zon nodig – hoe meer hoe beter. Geef vervolgens één keer water zodat de potgrond vochtig is.
  4. Geef de komende dagen zoveel water als nodig is om de grond vochtig te houden (maar niet te nat – anders kan de pootaardappel gaan rotten). Groene scheuten verschijnen meestal na drie tot vier weken.
  5. Wanneer je aardappelplanten ongeveer een meter hoog zijn, rol je de zak ongeveer zes centimeter op en vul je deze aan met potgrond. Blijf dit om de paar weken doen tot de zak helemaal uitgerold is.

 Rol de zijkant van de zak op en vul aan met potgrondmix naarmate de aardappelen groeien.

7. Naarmate de aardappel groter wordt, moet je regelmatiger controleren of je water moet geven.  Baby aardappelen hoeven misschien maar één of twee keer per week water te krijgen, maar volwassen aardappelen (wanneer de bladeren groot en bossig zijn) kunnen één of zelfs twee keer per dag water nodig hebben, vooral bij warm of winderig weer.

Wanneer oogsten?

Bloei is één teken dat je aardappel klaar is om geoogst te worden. Maar de enige manier om het zeker te weten is om je hand in de grond te steken, wat te rommelen en er een aardappel uit te plukken! Als de aardappel een behoorlijke grootte heeft bereikt, is hij klaar, zo niet, laat hem dan nog een week of twee langer staan. Als je aardappel na twaalf weken nog niet heeft gebloeid, controleer hem dan toch.

 De kleine bloemen op deze aardappel (op de voorgrond – moeilijk te zien – niet de plant met de gele bloemen erachter!) zijn een teken dat hij misschien klaar is om geoogst te worden.

Hoe aardappelen oogsten

De makkelijkste manier is om de hele zak om te gooien en door de compost te gaan om de aardappelen te vinden (kinderen vinden dit geweldig!).

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)