Hoe maak je wilgenwater? Een natuurlijk bewortelingshormoon voor planten

Wilgenwater is een natuurlijk groeihormoon voor planten, zeer effectief voor het wortelen van planten. Deze eenvoudige doe-het-zelf-oplossing wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de krachtige wortelstimulerende bestanddelen. Laten we eens kijken hoe je dit krachtige elixer maakt en gebruikt.

water web

Ingrediënten en gereedschap:

 1. Verse wilgentakken of twijgen
 2. Snoeischaar
 3. Een grote, hittebestendige bak
 4. Kokend water

Instructies:

 1. Verzamel wilg: Gebruik een snoeischaar om ongeveer twee kopjes wilg te verzamelen, bij voorkeur nieuwe groei omdat deze een hogere concentratie wortel- en genezingsstoffen bevat.
 2. Bereid de stukken wilg: Snijd de wilg in stukken van één inch. Kleinere stukken vergroten het oppervlak, waardoor er meer heilzame stoffen in het water terechtkomen.
 3. Steeping: Plaats de wilgenstekjes in je bak. Giet er 6 kopjes kokend water over en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn. Roer goed.
 4. Wachten en zeven: Laat het mengsel 24 tot 48 uur trekken. Zeef het wilgenwater vervolgens met een vergiet of zeef in een andere kom. De resulterende vloeistof moet lijken op slappe thee.
 5. Opslaan: Bewaar het wilgenwater in een luchtdichte verpakking. Het kan tot twee maanden in de koelkast bewaard worden, maar is het effectiefst als je het vers gebruikt.

Wilgenwater gebruiken:

 1. Voor stekken: Week je stekken in wilgenwater voordat je ze plant. Dit eerste weekbad kan het succes van de wortelontwikkeling aanzienlijk verhogen.
 2. Planten water geven: Geef het potmedium voor en na het planten van de stekken water met wilgenwater. Het wordt aanbevolen om de stekken nog twee keer water te geven met wilgenwater voordat je overgaat op gewoon water.
 3. Algemeen gebruik: Wilgenwater kan gebruikt worden om pas geplante struiken, bomen en zaailingen water te geven. Sommige planten kunnen zelfs direct in wilgenwater wortelen.

Voordelen van wilgenwater:

 • Wortelgroei: Wilgenwater bevat auxines, natuurlijke hormonen die een robuuste wortelgroei bevorderen, van vitaal belang voor jonge planten en stekken.
 • Weerstand tegen ziekten en plagen: De aanwezigheid van salicylzuur in wilgenwater werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer, waardoor planten ziekten en plagen kunnen bestrijden.
 • Voedingsstoffenopname: Sterke wortels als gevolg van het gebruik van wilgenwater zorgen voor een efficiëntere opname van voedingsstoffen en water, wat leidt tot een gezondere plantengroei.
bottle with willow water

Wilgenwater is een beproefde, natuurlijke oplossing om de groei en gezondheid van planten te bevorderen. Het is gemakkelijk te maken en toe te passen en is van onschatbare waarde voor tuiniers die op zoek zijn naar een organische benadering van plantenverzorging. Of je nu stekken vermeerdert of jonge planten verzorgt, wilgenwater opnemen in je tuinregime kan aanzienlijke voordelen opleveren. Dus waarom maak je geen gebruik van de kracht van dit natuurlijke elixer en zie je de transformerende effecten op je planten?

Hierdoor geïnspireerd? Deel het artikel met je vrienden!

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)