Indiogo-Rosentomate

Deze bijzondere tomaat heeft niet alleen een mooie diep paarse bijna zwarte kleur, maar ook een unieke smaak. In dit artikel zal ik je alles vertellen over het zaaien, uitplanten en verzorgen van de indigo rose tomaat, en geef ik je ook een paar heerlijke recepten om van deze tomaten te genieten. Het blijft met recht mijn favoriete tomaat en is ook ieder jaar te vinden op onze moestuin.

Het onstaan van de indigo rose tomaat

De indigo rose tomaat is een vrij nieuwe soort tomaat, ontwikkeld door wetenschappers aan de Oregon State University. Deze tomaat heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook zeer rijk aan antioxidanten en heeft een verrassende smaak: een beetje zoet, rokerig met een licht zure ondertoon. Het is zeker één van mijn favoriete soorten om zelf te kweken, vanwege de lekkere smaak. 

Zaaien van de indigo rose tomaat

Het zaaien van indigo rose tomaten is niet anders dan het zaaien van andere tomaten, waar ik al meerdere artikelen over schreef. Ik begin meestal in maart met zaaien. Ik gebruik potgrond en zaai de zaden in kleine potjes. Het is belangrijk om de zaden goed vochtig te houden en op een warme, lichte plek te zetten. Na een paar dagen tot een week komen de zaailingen boven de grond. Is het koud en heb je geen warmtematje dan kan het langer duren voordat de zaden ontkiemen en de plantjes opkomen.

Zaailingen op potten

Als de zaailingen wat groter zijn geworden, kun je ze verpotten in grotere potten. Ik gebruik meestal potten van 9 cm doorsnee. Zorg ervoor dat de plantjes genoeg licht en water krijgen. Tomaten hebben veel water nodig, maar let op dat je ze niet teveel water geeft, anders kunnen de wortels gaan rotten.

Zaailingen uitplanten

Als de planten groot genoeg zijn (meestal eind mei of begin juni), kun je ze uitplanten in de volle grond of in een kas. Zorg ervoor dat de grond goed losgemaakt is en voeg wat compost toe. Tomaten hebben veel voedingsstoffen nodig, dus het is belangrijk om regelmatig te bemesten. Ook moeten de planten regelmatig gediefd worden (het verwijderen van de zijscheuten), zodat alle energie naar de tomaten gaat.

De heerlijke smaak van de indigo rose tomaat

Dan nu de belangrijkste vraag: hoe smaken de indigo rose tomaten? Ik kan je vertellen dat ze echt heerlijk zijn! De smaak is een beetje zoet en fruitig, rokerig maar ook licht zuur. De tomaten hebben een stevige textuur en zijn perfect voor salades en salsa’s. Maar je kunt ze ook gebruiken in warme gerechten, zoals pasta of curry’s.

Hier zijn een paar van mijn favoriete recepten met indigo rose tomaten:

 1. Indigo Rose salade
 • Snijd de indigo rose tomaten in kleine stukjes
 • Voeg wat feta, komkommer en rode ui toe
 • Maak een dressing van olijfolie, citroensap, honing en mosterd
 • Serveer de salade met geroosterd brood
 1. Indigo Rose pasta
 • Kook wat pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking
 • Snijd de indigo rose tomaten in stukjes en bak ze kort in wat olijfolie
 • Voeg wat knoflook en rode peper toe aan de tomaten en bak nog een minuutje mee
 • Voeg de gekookte pasta toe aan de pan met tomaten en meng goed
 • Serveer met wat verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas
 • Voeg wat knoflook en rode peper toe aan de tomaten en bak nog een minuutje mee
 • Voeg de gekookte pasta toe aan de pan met tomaten en meng goed
 • Serveer met wat verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas
 1. Indigo Rose salsa
 • Snijd de indigo rose tomaten, rode ui en jalapeno peper in kleine stukjes
 • Voeg wat gehakte koriander en limoensap toe
 • Breng op smaak met zout en peper
 • Serveer met tortilla chips of als topping op taco’s

Tot slot

Ik hoop dat je net zo enthousiast bent over de indigo rose tomaat als ik! Door deze tomaten zelf te kweken en te gebruiken in recepten, kun je genieten van hun unieke smaak en prachtige kleur. Het is niet moeilijk om deze tomaten te kweken, zolang je ze voldoende water en voedingsstoffen geeft. Probeer het eens uit en ontdek zelf hoe lekker deze tomaten zijn!

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)