Ondersteboven paprika’s kweken in kruidenierszakken: Het geheim van een overvloedige oogst

Als je weinig ruimte hebt en je snakt naar een nieuwe manier om chilipepers te kweken, dan is de innovatieve techniek van het ondersteboven kweken van chilipepers in boodschappentassen misschien de oplossing. Deze creatieve manier van tuinieren is niet alleen ruimtebesparend, maar dient ook als conversatiestarter. Door de zakken op te hangen en de bovenste helft van een plastic fles van 5 liter te gebruiken als plantenbak, kun je effectief chilipeperzaailingen kweken. In dit artikel leiden we je door het proces, van het voorbereiden van de zakken en de ondersteunende structuur tot het selecteren van de juiste grond en meststoffen voor een optimale groei.

Benodigde materialen en gereedschappen:

 • Boodschappentassen (verdubbeld of verdrievoudigd voor extra stevigheid)
 • Houten draagstructuur
 • Bovenste helft van een 5L plastic fles
 • Compost of potgrond
 • Bananenschillen
 • Visresten (of visemulsie)
 • Fosfaatmeststof
 • Chilipeper zaailingen
 • Gieter of tuinslang
 • Schaar
 • Boor (voor het maken van een gat in de bodem van de zakken)

Stap-voor-stap handleiding:

1. Kies een geschikte locatie:

Begin met het kiezen van een ideale, zonnige plek voor je omgekeerde paprikatuin. Peperplanten gedijen goed in de volle zon, dus zorg ervoor dat ze elke dag minimaal 6-8 uur direct zonlicht krijgen.

2. Maak de boodschappentassen klaar:

Verdubbel of verdrievoudig de boodschappentassen om de duurzaamheid te vergroten en nest indien nodig de ene zak in de andere om extra lagen te maken. Maak met een schaar een klein gaatje in het midden van de bodem van de zak, zodat de plastic fles en de zaailing er doorheen kunnen.

3. Creëer de ondersteunende structuur:

Maak een stevige houten steunconstructie voor je boodschappentassen. Dit kan in de vorm van een stevig houten frame of een hekwerk, maar zorg ervoor dat het sterk genoeg is om zowel de tassen als de groeiende paprika’s te ondersteunen. Bevestig haken of andere hangers aan de structuur om de zakken veilig op te hangen.

4. Bereid de plastic flessenbak voor:

Neem de bovenste helft van een plastic fles van 5 liter en verwijder de dop. Steek je chilipeper zaailing in de fles door het gat in de dop en zorg ervoor dat de wortels in de fles steken. Vul de fles met compost of potgrond en laat een kleine opening aan de bovenkant.

5. Plaats de fles in de zak:.

Draai de fles en zaailing ondersteboven en zorg ervoor dat de zaailing door het gat steekt dat je in de bodem van de zak hebt gemaakt. Duw de fles voorzichtig door het gat totdat hij goed vastzit in de zak.

6. Bemest met bananenschillen:

Doe een paar bananenschillen in de flessenbak. Bananen zijn rijk aan kalium, een belangrijke voedingsstof voor de groei van pepers. Deze schillen zullen na verloop van tijd vergaan, waardoor er geleidelijk voedingsstoffen vrijkomen in de grond.

7. Bemesten met vis en fosfaatmeststof:

Geef je paprikaplanten een uitgebalanceerde visemulsie of visresten als bron van stikstof en andere essentiële voedingsstoffen. Gebruik daarnaast een fosfaatmeststof om de wortelontwikkeling en bloei te ondersteunen, wat cruciaal is voor de paprikaproductie.

8. Geef je omgekeerde paprika’s water:

Zorg ervoor dat je chilipeperplanten voldoende water krijgen, zodat de bodem vochtig blijft zonder dat ze nat worden. Overtollig water loopt uit de bodem van de zak.

Onderhoud:

Houd de groei van je paprika’s goed in de gaten. Snoei ze waar nodig om ze bossiger te laten groeien en de fruitproductie te verhogen. Blijf tijdens het groeiseizoen regelmatig water geven en bemesten.

9. Oogst je paprika’s:

Naarmate je paprika’s rijpen, zullen ze van kleur veranderen om aan te geven dat ze klaar zijn om geoogst te worden. Pluk de paprika’s voorzichtig om schade aan de plant te voorkomen.

Paprika’s ondersteboven kweken in boodschappentassen is een creatieve en efficiënte tuiniermethode voor een verse voorraad chilipepers, zelfs in beperkte ruimte. Deze innovatieve aanpak optimaliseert niet alleen de ruimte, maar zorgt ook voor een vleugje vindingrijkheid in je tuin. Door de stappen in dit artikel te volgen, creëer je een bloeiende omgekeerde paprikatuin die zeker nieuwsgierigheid en bewondering zal opwekken bij andere tuinliefhebbers.

Hierdoor geïnspireerd? Deel het artikel met je vrienden!

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)