Spinazie zaaien in januari

Spinazie zaaien in januari kan dat? Ja zeker kan je spinazie zaaien in januari en het staat dan ook bovenaan mijn lijstje om binnenkort te gaan zaaien op de moestuin. Spinazie is een groente die goed groeit bij koude temperaturen. De zaden kiemen bij een temperatuur van 2 tot 18 graden. Boven de 18 graden heeft spinazie de neiging om snel in bloei te schieten en wordt ze bitter, iets wat we niet kunnen waarderen. Het is dus een groente die je vroeg en laat in het jaar kan zaaien. Zo kan je langer genieten van eigen verse groente.

Zaaien in de koude bak of kas

De spinazie gaan we zaaien in onze koude bak, zo heeft de spinazie wat bescherming tegen de weersomstandigheden en kan ze daar goed groeien. De koude bak zorgt er voor dat de spinazie minder kans heeft om te bevriezen en daardoor sneller tot mooie groente kan uitgroeien. En hopelijk kunnen we dan binnen 4 tot 6 weken gaan oogsten.

Geen koude bak of kas en toch spinazie zaaien in januari

Tunneltjes over de planten
Spinazie kan ook onder een tunneltje gekweekt worden.

Beschik je niet over een koude bak of een kas dan zou je de spinazie kunnen zaaien in een tunneltje, hier verkrijgbaar op bol.com. De tunneltjes zijn van goede kwaliteit en kunnen goed vastgezet worden in de grond. Zodat ze niet snel wegwaaien. Een andere mogelijkheid om spinazie te zaaien in januari is zaaien in een zak aarde. Je legt de zak aarde plat op de grond, en snijd de bovenkant open. Zo ontstaat er een soort plantenbak, hier zaai je in. En vervolgens kan je over de zak een doorzichtige opberg box zetten. Deze beschermt tegen weersomstandigheden en vorst. Leg onder één kant een steen zodat de plantjes voldoende frisse lucht krijgen.

Spinazie wil graag losse grond

Wij hebben op de natte zware kleigrond altijd wat moeite met het kweken van spinazie. Gelukkig hebben we 2 vierkante meter moestuin bakken die we na het leegscheppen makkelijk kunnen verplaatsen naar de koude bak. Spinazie wil graag losse grond. Op onze natte zware kleigrond groeit ze vaak niet goed. Vandaar dat we de vierkante meter bak gaan verplaatsen naar de koude bak. De vierkante meter bak zullen we opvullen met compost. Zo heeft de spinazie de eerste weken voldoende voeding uit de compost en beschikt ze over mooie losse grond.Spinazie zaai je ter plaatsen

Spinazie zaai je het beste ter plaatsen en niet vergeten in losse grond. Is je grond niet los, zorg er dan voor dat deze wordt omgespit of bedek de grond met een dikke laag compost, zodat de spinazie goed kan wortelen. Spinazie kan je zaaien in regels. Trek met een stokje een voor van ongeveer 0,5 cm diep. Hou tussen de regels 20 tot 30 cm ruimte een zodat je daar makkelijk onkruid tussen kan weg halen. Dek de zaden af met een klein beetje aarde of compost en druk deze wat aan. Zorg ervoor dat de grond vochtig is zodat de zaden kunnen kiemen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kan je de zaden nog afdekken met een stuk vliesdoek.

Spinazie wil voedingsrijke grond

Spinazie houdt van voedzame en stikstofrijke grond, het gebruik van mest of compost is dan ook zeker aan te raden. Wij zijn zelf fan van compost, het maakt onze kleigrond luchtiger neemt veel vocht op en voorziet de planten op natuurlijke manier van voedingsstoffen. Een andere mooie manier om op een natuurlijke manier planten te voeden is het gebruik van bokashi. Het gebruik van kunstmest is bij het kweken van spinazie af te raden omdat dit de al hoge aanwezigheid van nitraat in spinazie verder kan verhogen. Nitraat in spinazie is niet gevaarlijk, maar nitraat wordt in het lichaam omgezet naar nitriet. Een teveel aan nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het er voor zorgt dat het zuurstofpercentage in het bloed verminderd kan worden. Aldus het voedingscentrum.

Spinazie oogsten

Zoals al gezegd kan je binnen 4 tot 6 weken oogsten. Het is een beetje afhankelijk van het soort zaad dat je gebruikt. Scherpzadig zaad kiemt beter bij vroege teelt terwijl rondzadig zaad weer beter kiemt bij zaaien in late teelt (het najaar). Spinazie kan je op verschillende manieren oogsten. Je kan de buitenste bladeren plukken en het hart van het plantje laten staan. Dan groeit de plant rustig weer door en kan je meerdere malen oogsten. Een andere manier om spinazie te oogsten is door deze af te snijden net boven de grond. Vaak groeien de plantjes weer terug. Mijn voorkeur gaat uit naar het plukken van de buitenste bladeren.

Ga jij na het lezen van deze blog ook spinazie zaaien in januari? Laat het me weten in een reactie! Mijn favoriete zaden zijn te bestellen in mijn webshop

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)