De prachtige variëteit magnoliabomen die gemakkelijk te verzorgen is

Magnolia’s zijn onmiskenbaar mooi, heerlijk geurend en betoverend in elke tuin. Maar met meer dan 210 verschillende soorten magnolia’s om uit te kiezen, welke is „The One“? De Magnolia grandiflora, ook bekend als „Little Gem“, is een compacte variëteit van de zuidelijke magnolia en een uitstekende keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar de pracht van magnolia’s zonder de gebruikelijke ruimte en verzorging.

De „Little Gem“ is een dwergversie van de majestueuze Magnolia grandiflora, bekend om haar glanzende, donkergroene bladeren en grote, geurige witte bloemen. Wat de „Little Gem“ onderscheidt, is zijn handzame formaat. Hij wordt ongeveer 20 tot 25 meter hoog en 10 tot 15 meter breed als hij volwassen is, aanzienlijk kleiner dan zijn oudersoort, die tot 80 meter hoog kan worden. Hij heeft een lage doorsnede van ongeveer een meter boven de grond. Dit maakt hem ideaal voor kleinere tuinen of als element in grotere landschappen.

Deze magnolia heeft een smalle, opgaande groeiwijze en zijn altijdgroene bladeren, met een roestbruine onderkant, blijven het hele jaar door glanzend. De ware glorie van de boom ligt echter in zijn bloemen. Ze bloeien al op jonge leeftijd (ongeveer twee tot drie jaar na aanplant) en produceren crèmewitte, komvormige bloemen die tot acht centimeter in diameter kunnen zijn. Deze bloemen verspreiden een subtiele, zoete geur die, als je weet hoe magnolia ruikt, gewoonweg onweerstaanbaar is. Het bloeiseizoen begint meestal in de lente en duurt de hele zomer.

„Little Gem“ gedijt goed in de winterhardheidszones 7 tot 9 van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en prefereert volle zon (zes of meer uur per dag) met enige tolerantie voor schaduw. Het planten van je magnolia boom in de lente en herfst is het beste. Hoewel deze boom bovengronds als compact wordt beschouwd,  zijn de wortels onderin allesbehalve compact. Het wortelsysteem kan zich uitstrekken over een afstand van ongeveer vier keer de breedte van het bladerdak, dus  vermijd het planten binnen ongeveer 15 voet van een betonnen fundering. 

Hij past zich aan verschillende grondsoorten aan, maar geeft de voorkeur aan zure, voedselrijke, goed gedraineerde grond. Jonge „Little Gem“ bomen hebben regelmatig royaal water nodig om een diep, uitgebreid wortelstelsel te vestigen – ongeveer drie keer per week wordt aanbevolen. Als ze eenmaal goed groeien, kan het water geven worden teruggebracht tot een of twee keer per week. Ze zijn relatief droogtetolerant, maar consistent vocht is goed, vooral tijdens droge periodes. Deze magnolia groeit langzaam. Als je hem echter goed verzorgt, kan „Little Gem“ meer dan 80 jaar oud worden.

Bemest de magnolia boom in het voorjaar met een uitgebalanceerde, langzaam vrijkomende meststof voor een gezonde groei en bloei. Mulchen is ook een goed idee, vooral voor nieuw geplante bomen en in de winter. Ongeveer vijf centimeter mulch beschermt de wortels, houdt het vocht op peil en houdt onkruid op afstand. Deze magnolia heeft een zeer minimale snoeibehoefte, over het algemeen beperkt tot het verwijderen van dode of kruisende takken, en mag alleen na de bloei worden gesnoeid. Vermijd zware snoei, omdat dit de bloei kan verminderen, en houd de takken op grondniveau om de natuurlijke piramideachtige vorm van de boom te behouden.

Eén van de meest aantrekkelijke kwaliteiten van de „Little Gem“ is zijn weerstand tegen veel plagen en ziekten die magnolia’s vaak aantasten. Plantenschubwantsen kunnen af en toe een plaag vormen, maar neemolie, alcohol en andere oplossingen kunnen helpen om de schubben kwijt te raken. Als herten de neiging hebben om je tuin te bezoeken, zullen ze de hertenresistente „Little Gem“ waarschijnlijk met rust laten op zoek naar lekkerdere planten om te eten. Hij is ook goed bestand tegen zout. Deze magnolia houdt echter niet zo van vervuiling in de stad. Planten op een beschutte plek is aan te raden om de boom te beschermen tegen harde wind, die de grote bladeren en bloemen kan beschadigen.

Veelzijdigheid maakt deze magnolia favoriet bij landschapsontwerpers. Hij kan gebruikt worden als accentboom, in groepsbeplantingen als afscheiding of zelfs in grote bakken voor patio’s en terrassen. Zijn compacte formaat en elegante verschijning maken hem tot een blikvanger in elke omgeving. Naast zijn esthetische aantrekkingskracht biedt „Little Gem“ als inheemse soort milieuvoordelen door lokale ecosystemen te ondersteunen. Vogels worden aangetrokken door het gebladerte van de boom om te schuilen en te nestelen, terwijl de bloemen bestuivers zoals bijen en vlinders kunnen aantrekken. Of je nu een ervaren tuinier bent of een beginner, de „Little Gem“ is een prachtige, onderhoudsarme en verrukkelijke aanwinst die schoonheid en rust in je tuin brengt.

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)