Vaarwel wolluizen, bladluizen, slakken en ongedierte op planten: Alles wat je nodig hebt is dit product

Tuinliefhebbers en plantenverzorgers worstelen vaak met vervelende insecten zoals wolluizen, bladluizen, naaktslakken en ander ongedierte. Deze ongewenste gasten kunnen een ravage aanrichten bij je planten en hun gezondheid en schoonheid aantasten. Er is echter een eenvoudige, effectieve en milieuvriendelijke oplossing binnen handbereik: een combinatie van as, water en milde zeep.

De toverdrank: As, water en zeep

ash water and soap

Ingrediënten en bereiding

 • De oplossing bestaat uit as, water en milde zeep.
 • In het bijzonder kun je 2-6 theelepels as en 1-2 druppels gewone afwasmiddel mengen met 1 kwart/liter warm water.
 • De gebruikte as moet gewoon houtas zijn, dat is een bijproduct van verbrand hout en staat bekend om zijn alkalische eigenschappen.

De rol van elk onderdeel:

 • Ash: As speelt een cruciale rol door zijn hoge alkaliteit, die een teveel aan zuur in de bodem neutraliseert. Het is vooral effectief op zure podzolklei, bosgrond en veengrond.
 • Zep: Door zeep aan het mengsel toe te voegen, hecht de oplossing zich beter aan de planten en het ongedierte. Pure vloeibare zeep, zoals Castile, of volledig natuurlijke zeep wordt aanbevolen. De vetzuren in deze zepen zijn de actieve ingrediënten waardoor ze effectief zijn tegen ongedierte.

Toepassing:

 • Deze oplossing moet rechtstreeks op de aangetaste planten worden gespoten. Zorg ervoor dat je de hele plant bedekt, inclusief beide kanten van de bladeren en stengels. De doeltreffendheid van deze oplossing hangt af van of ze nat is, want ze werkt alleen als ze in contact komt met het ongedierte.
mix of ash and water sprayed on plants

Doeltreffendheid tegen ongedierte:

 • Dit zelfgemaakte middeltje is vooral effectief tegen insecten met een zacht lichaam, zoals bladluizen en wolluizen, en werkt ook tegen slakken als de as rond de planten wordt verspreid.

Extra variaties:

 • Voor planten die gevoelig zijn voor zeep kun je de zeepconcentratie verlagen tot een 1% oplossing door de hoeveelheid zeep te halveren.
 • Het toevoegen van bakolie, zoals lichte olijfolie of canolaolie, kan ervoor zorgen dat de oplossing langer blijft kleven en is effectief tegen een breder scala aan insecten.
 • Andere variaties zijn het toevoegen van knoflook of hete peper, die meer als afweermiddel werken dan als insecticide.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

 • Test de oplossing altijd eerst op een klein stukje van de plant om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.
 • Spoel de planten na een paar keer aanbrengen af met gewoon water om zeepresten te verwijderen.

Deze eenvoudige maar effectieve oplossing bewijst de kracht van het combineren van alledaagse huishoudelijke artikelen tot een krachtig middel tegen veelvoorkomend ongedierte in de tuin. Door deze milieuvriendelijke methode te gebruiken, kunnen tuiniers hun planten beschermen zonder hun toevlucht te nemen tot agressieve chemicaliën en zo zowel de gezondheid van hun planten als het milieu beschermen.

home garden tomatoes carrots onions

Hierdoor geïnspireerd? Deel het artikel met je vrienden!

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)