Wat moet je doen als je deze dodelijke paddenstoel in je tuin ziet?

Hoewel ze er misschien niet zo eng uitzien, zijn doodshoofdzwammen (Amanita phalloides) een van de giftigste paddenstoelen ter wereld. Deze soorten bevatten hoge concentraties amatoxines, die de eiwitsynthese in cellen verhinderen, wat leidt tot celdood en uiteindelijke vernietiging van weefsels en organen. Deze paddenstoel is verantwoordelijk voor ongeveer 95% van alle dodelijke paddenstoelvergiftigingen. De dood kan minder dan een week na inname van een doodshoofdpad optreden en het sterftecijfer na het zoeken van medische behandeling schommelt rond 10% tot 30%. Als je denkt dat je doodshoofdpaddenstoelen hebt gevonden, moet je ze melden bij de juiste opsporingsinstanties, ze heel voorzichtig uit je tuin verwijderen en ze in de prullenbak gooien.

Dodelijke hoedzwammen komen oorspronkelijk uit Europa, maar zijn recentelijk invasief geworden in vele andere delen van de wereld, waaronder Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Australië. Californië heeft een bijzonder kwaadaardig probleem met deze paddenstoelen vanwege het vochtige, gematigde klimaat van de staat en de overvloed aan eiken en andere hardhoutbomen. Het zijn dan wel schimmels, maar met deze gevaarlijke paddenstoelen valt niet te spotten. Hier lees je hoe je deze paddenstoelen in je gazon kunt herkennen en ze veilig kunt verwijderen;

Dodelijke hoedzwammen komen meestal tevoorschijn na een hevige regenbui en worden meestal gevonden in het midden van de zomer tot laat in de herfst. De doodshoofdpaddenstoel heeft geen speciaal uiterlijk en ze zien er anders uit naarmate ze volwassen worden, waardoor ze in het wild moeilijk te herkennen kunnen zijn. Een jonge doodshoofdpaddenstoel heeft een korte en bolvormige hoed, die platter wordt naarmate de paddenstoel groeit. De hoeden hebben meestal een ziekelijke geelgroene kleur met een lichte metaalachtige glans. Deze paddenstoelen kunnen ongeveer 6 inch hoog worden en 6 inch in diameter wanneer ze volgroeid zijn. Aan de onderkant hebben de hoeden een gebroken witte steel (soms met een rok), delicate witte kieuwen en een duidelijke eischaalachtige zak aan de basis, die afbladdert wanneer de paddenstoel tot uitbarsting komt.

Sommige onschadelijke en zelfs eetbare paddenstoelen kunnen erg lijken op de doodshoofdhuid. Bijvoorbeeld Aziatische strozwammen, ook bekend als paddy straw paddenstoelen (Volvariella volvacea), kunnen ook kort en bolvormig zijn in hun knopstadium, maar hebben meestal een bruinere kleur. Als je twijfelt, kun je beter geen paddenstoelen eten die je ziet ontkiemen. Het kan jaren duren om paddenstoelen goed te herkennen – en zelfs de meesters maken fouten.

Als je denkt dat je een paddenstoel hebt gezien, maak dan een paar foto’s en meld de locatie aan je plaatselijke park en natuurorganisaties. Veel onderzoekers gebruiken de meldingen om de verspreiding van de invasieve soort te volgen. Het aanraken van de paddenstoelen brengt geen gif over, maar het is toch verstandig om handschoenen te dragen en te voorkomen dat je je neus, ogen of mond aanraakt. Graaf elke paddenstoel uit met handschoenen aan en een tuinschop, en zorg ervoor dat je de hele steel en basis verwijdert om hergroei te voorkomen. Gooi de paddenstoelen niet in je compost of tuin. Doe ze in een zak en gooi ze bij het huisvuil. Was je handen grondig na het verwijderen van de hoeden en was je tuingereedschap voordat je het in de buurt van eetbare producten gebruikt.

Als je vermoedt dat jij of iemand anders Amanita phalloides heeft ingeslikt, bel dan het Vergiftigingencentrum op 112 of +49 30 19240 en zoek onmiddellijk medische hulp. Verzamel indien mogelijk een deel van de niet opgegeten paddenstoel om te laten testen en identificeren. Vergiftiging bij mensen is ongebruikelijk, maar huisdieren lopen meer kans om de doodshoofdpaddenstoel binnen te krijgen. Als je huisdier van de paddenstoelen heeft gegeten of zichzelf heeft verzorgd nadat hij ermee in de buurt heeft gespeeld, breng je harige vriend dan onmiddellijk naar een dierenarts;

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)