Wintergroenten voor een vroege lentekleur

Als je een fervent tuinier bent, klinkt het idee om een heel seizoen te wachten om je hobby weer op te pakken zo ongeveer onmogelijk. Gelukkig zijn er verschillende groenten die je in de winter kunt zaaien en die in de lente hun hoogtepunt zullen bereiken, zodat je al wat van de kleur en magie van nieuw gegroeide planten in je tuin kunt zien voordat de temperaturen volledig zijn opgewarmd.

Houd bij het winterklaar maken van je tuin en het planten van nieuwe zaden rekening met het klimaat in je omgeving. Als het in jouw gebied vaak hard vriest tijdens het seizoen, kun je sommige zaden beter binnen planten. Als je ze buiten kweekt, probeer dan beschermende maatregelen te gebruiken zoals rijenbedekking, cloches of mulching om extra isolatie en bescherming te bieden aan koudegevoelige planten. Let bij het selecteren van je groentesoorten op termen als „winter“, „winterhard“ of „vorstbestendig“ in hun namen of beschrijvingen. Het is ook belangrijk om je tuingewoonten aan te passen wanneer je groenten kweekt in de winter. Deze planten krijgen veel minder zon en warme temperaturen, dus hebben ze waarschijnlijk minder water nodig dan lente- en zomergewassen. Maar de winter kan erg droog zijn en vorst kan ervoor zorgen dat het water de wortels niet bereikt, dus is het essentieel om de grond vochtig te houden. Besteed speciale aandacht aan de tuin en hoe die reageert op bepaalde omstandigheden. Het is het beste om te accepteren dat een beetje vallen en opstaan te verwachten is en volkomen normaal. Nu over naar de soorten groenten die je deze winter kunt planten;

Donkergroene groenten lijken het vrij goed te doen, omdat veel ervan koudetolerant zijn en sommige zelfs vorsttolerant. Boerenkool staat bekend om zijn koudebestendigheid en zijn tolerantie voor vriestemperaturen. Sommige tuiniers vinden zelfs dat een beetje vorst de smaak van boerenkool kan verbeteren. Dit is te danken aan een indrukwekkend stukje wetenschap: volgens de Constructor University „zet de plant bij koude temperaturen complexe koolhydraten in zijn celwanden om in kleinere suikermoleculen.“ Hoewel dit citaat specifiek verwijst naar boerenkool, is dit ook gezegd van spinazie en kool. Dat betekent, zolang de vriestemperaturen de plant niet helemaal uitroeien, hoe kouder hoe zoeter. Welke variëteiten je moet zoeken, Winterbore of Redbor boerenkool, Giant Winter spinazie, en Tundra kool. 

Twee minder gebruikelijke bladgroenten die je in de winter kunt planten zijn snijbiet en snijbiet. Collard greens en snijbiet zijn beide vorstbestendig, doen het vrij goed in de winter en kunnen veel groene kleur aan de tuin toevoegen. Helaas kun je, hoe mooi de kleuren van regenboogsnijbiet ook zijn, het beste kiezen voor een variëteit met witte stengels, volgens de Royal Horticultural Society, omdat deze hartiger zijn en meer kans hebben om te overwinteren.

Hoewel de bladgroenten vaak de eerste planten zijn die je hoort over planten in de winter, zijn er ook andere soorten die je kunt overwegen. Een van onze favorieten is radijs – deze pittige kleine wortelgroenten doen het heel goed in de winter, zolang je maar weet welke je moet planten. Zoek een zaadsoort die zichzelf omschrijft als een wintersoort of vriestolerant; deze radijssoorten kunnen strenge vorst overleven met temperaturen in het midden van de 20 graden, en experts zeggen dat zelfs als de plant schade oploopt tijdens een vorst, radijzen veerkrachtig zijn en opnieuw kunnen groeien vanuit de wortel. Je kunt ook succes hebben met daikon radijs, die hartiger en groter is dan de kleine rode radijs die de meesten van ons gewend zijn, maar net zo goed vorstbestendig is.

Spruitjes zijn een andere mooie toevoeging aan een wintertuin, en hun unieke stengels zijn prachtig en uniek tussen het gebladerte. Deze spruitjes zijn echter gevoelig voor warmte, dus je wilt ze niet te laat in het vroege voorjaar laten groeien. Daarom wil je spruiten met een korter groeiseizoen, zoals Churchill of Jade Cross. Een ander voordeel van het laten groeien van spruiten bij koude temperaturen is dat ze, net als hun bladvrienden, zoeter worden bij koude, wat helpt om wat van de bitterheid weg te nemen die velen van ons associëren met de plant. Door deze koudetolerante groenten te planten, hoef je nooit je groene vingers op te geven in de winter.

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)