Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een leuk klusje om te doen. Fruitleer is een lekkere en een gezonde snack voor kinderen, maar ook zelf kan ik het erg waarderen. In dit recept gebruik ik alleen aardbeien voor het maken van het fruitleer, maar je kunt ook andere soorten fruit gebruiken. Zo kan je verschillende soorten maken en kijken wat jullie het lekkerst vinden om te maken en te eten.

Aardbeien in het seizoen

Aardbeien voor fruitleer

Het aardbeien seizoen is weer begonnen. Twee weken geleden oogsten we de eerste rode aardbei, een paar dagen later een stuk of 6 maar nu beginnen de aardbeien volop rode sappige vruchten te geven. Inmiddels hebben we al ruim een kilo geplukt. En die verdwijnen voornamelijk vers in onze buikjes. Maar waarschijnlijk wordt dat binnenkort teveel en dan is een receptje voor fruitleer wel fijn om te hebben.

Aardbeien fruit leer maken

Ingrediënten

 • 1 kg aardbeien
 • 30 tot 60 ml honing
 • 5 ml citroensap
 • 15 ml tot 45 ml water

Instructies

 1. Was de aardbeien grondig en verwijder de kroontjes. Snijd ze vervolgens in kleine stukjes en doe ze in een blender of keukenmachine.
 2. Blend de aardbeien tot een gladde puree. Optioneel: passeer de puree door een zeef om eventuele pitjes te verwijderen.
 3. Giet de aardbeienpuree in een pan en voeg de honing, citroensap en water toe. Pas de hoeveelheid honing en water aan naar smaak, afhankelijk van de gewenste zoetheid. Begin met een kleinere hoeveelheid en voeg indien nodig meer toe.
 4. Verwarm de pan op laag vuur en roer het mengsel goed door. Laat het sudderen gedurende 20-30 minuten, of totdat de puree is ingedikt tot een dikke consistentie.
 5. Bedek een bakplaat met bakpapier en giet het aardbeienmengsel gelijkmatig uit over het papier. Verspreid het met een spatel zodat het een gelijkmatige laag vormt.
 6. Plaats de bakplaat in een oven op de laagste temperatuurstand, meestal rond de 50-60°C. Laat het fruitleer gedurende 2-6 uur drogen, of totdat het stevig aanvoelt maar nog steeds enigszins plakkerig is.
 7. Haal de bakplaat uit de oven en laat het fruitleer volledig afkoelen. Snijd het vervolgens in stroken of kleine vierkantjes.
 8. Rol elke strook of elk stukje fruitleer op en bewaar ze in luchtdichte containers of wikkel ze in bakpapier. Zo blijft het fruitleer langer houdbaar.

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)