Hoe en wanneer bomen en struiken snoeien

Snoeien is essentieel in de tuin om de gezondheid en structuur van bomen en struiken te behouden. Het is een mix van kunst en wetenschap, waarbij vaardigheid in het snoeien en inzicht in de biologie van planten nodig zijn voor effectieve resultaten.

cut tree

Groeiknoppen begrijpen

 • Apicale dominantie: Planten groeien voornamelijk vanuit de eind- of topknop, waardoor de groei van laterale knoppen wordt onderdrukt. Deze dominantie varieert tussen soorten en beïnvloedt het aantal en de lengte van de laterale scheuten.
 • Groeipatronen: De oriëntatie van de ledematen beïnvloedt de apicale dominantie. Verticale takken hebben een sterke apicale dominantie met een krachtige groei in de buurt van de eindknop. Zijtakken onder een hoek van 45° tot 60° hebben een verminderde apicale dominantie, wat leidt tot meer laterale groei. Horizontale takken verliezen hun apicale dominantie volledig, wat vaak resulteert in waterscheuten.

Zware takken verwijderen

 1. Snoei van onderaf: Om grote takken te verwijderen, begin je met een ondersnijding om te voorkomen dat de bast scheurt.
 2. Snijd de top van de tak: Maak een bovenste snede buiten de eerste snede om de tak te verwijderen.
 3. Snoei tot aan de takkraag: Werk af door dicht bij de takkraag te knippen en beschadiging te voorkomen voor een optimale genezing.

Algemeen snoeiproces

 • Timing: Snoei tijdens de rustperiode in de winter of het vroege voorjaar. Snoei bloeiende struiken na de bloei om de knoppen van het volgende seizoen niet af te snijden.
 • Evergreen en fruitbomen: Snoei groenblijvers in het vroege voorjaar. Fruitbomen moeten worden gesnoeid om de kroon te openen voor een betere lichtinval en fruitproductie.
 • Rozen: Snoei in het voorjaar tot op gezond, levend hout net boven een naar buiten gerichte knop.

Snoeitechnieken

remove water sprouts
 • Snoeien: Verwijdert hele scheuten tot aan hun oorsprong, waarbij de apicale dominantie behouden blijft en de groei aan ongestoorde scheuttoppen wordt gestimuleerd.
 • Waterscheuten en zuigers: Verwijder waterscheuten en uitlopers om energieverlies te voorkomen en de groei te begeleiden.
 • : Zorg voor luchtcirculatie en lichtdoorlating. Oudere bomen hebben baat bij snoeien voor nieuwe groei.
 • Krochten en hoeken: Verwijder ledematen met een smalle hoek omdat ze zwakker zijn en vatbaar voor schade.

Genezing en hergroei

 • Genezing: Snoeien leidt tot genezing beginnend in de cambiumlaag. Voor een snellere genezing snoeit u dicht bij de hoofdtak zonder de schorsrand of zijkraag te beschadigen.
 • Hergroei: Snoeien stimuleert de hergroei nabij de snede. Ernstiger snoeien resulteert in een grotere hergroei, omdat de plant de balans tussen het top- en wortelsysteem probeert te herstellen.

Samengevat gaat het bij het snoeien van bomen en struiken niet alleen om het terugsnoeien van de groei, maar om het begrijpen van de biologie en groeipatronen van de plant. Goed snoeien bevordert een gezonde groei, verbetert de esthetiek van de plant en voorkomt ziekten en schade.

Hierdoor geïnspireerd? Deel het artikel met je vrienden!

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)