Zo houd je je planten in leven tijdens de winter

plant dead

Zelfs als je geen groene vingers hebt!

Sommige planten hebben net als mensen een hekel aan kou. Vooral als het gaat om planten uit warmere klimaten. Zodra het kouder wordt, zullen je planten waarschijnlijk lijden. Sommige gaan zelfs dood. En omdat we begrijpen dat je geen afscheid wilt nemen van je kleine plantjes, hebben we een aantal tips om je planten te helpen de winter te overleven.

Licht

De meeste planten houden van licht. Maar dit kan vooral moeilijk zijn in de winter, wanneer er overdag niet veel licht is. Daarom moet je ervoor zorgen dat je planten altijd genoeg licht krijgen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt ze verplaatsen naar een ander deel van het huis. Ergens waar ze meer licht krijgen, maar niet koud aanvoelen. Je kunt ook investeren in kunstlicht. Dit soort verlichting geeft je plant de indruk dat hij in de zon staat. Het is een beetje zoals een zonnebank voor je planten!

Water

Als je de verwarming in je huis hoger zet, heeft dat invloed op de luchtvochtigheid in de kamer. Dit betekent dat je planten dreigen uit te drogen. Vooral tropische planten houden van vocht en kunnen wel wat extra vocht in hun leven gebruiken. Dit doe je door je planten water te geven. Een andere manier om je planten vochtig te houden is door ze dicht bij elkaar te zetten. Zo blijft het vocht tussen de bladeren en blijven de planten warm en vochtig.

In de winter hebben je planten minder water nodig. Zorg er dus voor dat je ze niet te veel water geeft! Als je ze toch water moet geven, probeer dan lauw water te gebruiken in plaats van koud water. Koud water kan de wortels van je planten echt beschadigen, wat kan leiden tot hun vroegtijdige dood.

Temperatuur

Je planten houden niet van de temperatuurschommelingen in de winter. Als je de verwarming lager zet voor het slapengaan en overdag weer hoger, vinden je planten dat niet leuk. Zorg er dus voor dat ze in een kamer staan met een constante temperatuur. Als er een kamer in huis is die je niet wilt verwarmen (om geld te besparen op je gasrekening), kun je de planten uit die kamer verplaatsen naar een kamer waar de temperatuur stabieler is.

Geef ze geen eten

Zelfs als je denkt dat je planten extra zorg nodig hebben in de winter, houden je groene vrienden er niet van om bemest te worden als het koud is. In de winter gaan je planten in rust. Dit betekent dat ze niet echt groeien en hun energie sparen om sterk terug te komen in de lente. Als je je planten in de winter bemest, blijft de meststof achter in de grond en beschadigt het de wortels van je planten. Verpotten is een andere activiteit die je moet bewaren voor de lente. Als je je plant van de ene pot naar de andere verplaatst, is dat te stresserend voor de plant en kan hij doodgaan.

Als je deze punten in gedachten houdt, zullen je groene metgezellen de winter overleven en nog sterker worden in de lente!

Das Rezept wird auf der nächsten Seite fortgesetzt (>)